EMDR
EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie om een brede waaier aan problematieken te behandelen: Posttraumatische stressstoornis, depressies, angsten, fobieën, dissociatie, hechtingsstoornissen, pijn, fantoompijn, onverwerkte rouw, laag zelfbeeld, negatieve gedachten, een ‘down’-gevoel, slaapproblemen, vermijdgedrag, enz. Het is ook efficiënt voor specifieke blokkeringen zoals geen duidelijke grenzen kunnen stellen, blokkeren bij het spreken of schrijven, niet kunnen wenen, kwaad reageren en andere blokkeringen. Er is erg veel wetenschappelijk onderzoek naar deze therapievorm dat bewijst dat EMDR effectief is. Het wordt meestal als een onderdeel van een breder behandelplan toegepast.
Dit wil niet zeggen dat alles met EMDR te behandelen is, maar vaak kan het voor verlichting zorgen. De volledige beleving is krachtig en de mogelijkheden zijn veel breder dan eerst gedacht. Een goed en veilige EMDR-behandeling zal je waarschijnlijk helpen. Het is belangrijk dat jouw therapeut(e) de juiste accreditaties en opleidingen heeft gevolgd. Dit kan je op deze websites nagaan: http://integrativa.be/spip.php?page=carte-therapeutes&lang=nl (belangrijk: de postcode kan zowel naar de woonplaats als naar de werkplaats verwijzen) en https://emdr-belgium.be/directory/
SYSTEEMTHERAPIE
Klachten staan nooit op zichzelf. Meestal hebben ze te maken met de situatie waarin iemand leeft. Klachten worden beïnvloed door de mensen waarmee je samenleeft en andersom. Het denken in de systeemtheorie is niet statisch maar dynamisch. De interactie tussen persoon en omgeving is het belangrijkste uitgangspunt. Er wordt van uitgegaan dat systemen zichzelf in evenwicht houden door feedback vanuit de omgeving.
In de therapie kunnen de leden zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben.
De belangrijkste doelstelling is uiteraard het doen verminderen of verdwijnen van de klachten of problemen. Dit wordt bereikt doordat de mensen zich anders gaan gedragen ten opzichte van elkaar, anders met elkaar omgaan, anders op elkaar reageren en/of doordat men een andere visie krijgt op de problemen, op zichzelf en op de relaties met anderen.
Bronnen:
www.psychologenassociatie.be/systeemtherapie/
www.gz-psycholoog.info/systeemtherapie/
CONTEXTUELE PSYCHOTHERAPIE
We worden geboren in gezinnen en maken deel uit van families. Door onze ouders krijgen we in het netwerk van mensen een plek. We worden ‘kind’, ‘kleinkind’, broer of zus, enzovoort. In het gezin, ontvangen en geven we, leren we wat we moeten doen om ‘gezien’ te worden, en ervaren we recht en onrecht. Doorheen dit proces ontdekken we wie we zijn, en wat we mogen en kunnen betekenen voor anderen. Betrouwbare voorbeelden vergroten het geloof in onszelf. We leren waar we recht op hebben en hoe we recht kunnen doen. De blauwdruk over relaties, meegekregen vanuit het gezin en betekenisvolle andere relaties, kleurt gedurende ons leven de manier waarop we zorg dragen voor de ander en onszelf.
Het contextuele gedachtegoed is ontwikkeld door de Hongaars- Amerikaanse psychiater Yvan Boszormenyi-Nagy. De contextuele therapie helpt je om op een passende manier de balans tussen zorg geven en zorg krijgen terug in evenwicht te brengen.
Specifiek voor deze benadering is het zoeken naar positieve krachten in menselijke relaties en het hanteren van het verlangen naar betrouwbaarheid en rechtvaardigheid als hefboom voor verandering.
Bron: www.lerenoverleven.org
COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE
Bij cognitieve therapie gaat men ervan uit dat het denken een invloed heeft op het gevoelsleven en op het doen van de mens. Bij gedragstherapie staat het gedrag centraal: hoe iemand handelt, bepaalt in belangrijke mate ook hoe die persoon zich voelt. Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dus dat gedachten (cognities) een invloed hebben op ons gedrag en op hoe we ons voelen, en omgekeerd. Via cognitieve gedragstherapie leert men via inzichten het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een psycholoog of psychiater en door opdrachten thuis te doen. De uiteindelijke bedoeling is altijd dat je beter leert omgaan met je emotionele problemen, zoals angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens.
Cognitieve gedragstherapie is doeltreffend, vooral bij depressie, gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale fobie, posttraumatische stressstoornis, depressie en angst in de kindertijd.
Bron: www.gezondheidenwetenschap.be
INTERACTIONELE / INTEGRATIEVE PSYCHOTHERAPIE
Interactionele Vormgeving (I.V.) is een vorm waarbij, vertrekkend vanuit een integratieve visie, verschillende therapeutische stromingen in interactie worden gebracht tot een nieuw model. In het nieuwe geheel dat I.V. vormt, bevruchten, verdiepen en verrijken de oorspronkelijke therapieën elkaar wederzijds zonder hun eigenheid te verliezen. I.V. beweegt zich in het spanningsveld tussen de universaliteit van menselijke problemen en de eigenheid van iedere mens, heeft oog voor de mens in ontwikkeling en voor diens existentiële en spirituele dimensie. Het is een integratieve psychotherapie: het integreert experiëntiële met Systemische, Contextuele en Cognitief- gedragselementen, een lichaamsgerichte en creatieve benadering met gesprekstherapie. Het doel is het verminderen of doen verdwijnen van klachten vanuit de verrijking en de groei van de persoon zelf in interactie met de omgeving en met de andere systemen.
Bron: www.educatieve-academie.be
CLIËNTGERICHTE PSYCHOTHERAPIE
De mens centraal, zo zou je de basisgedachte van de cliëntgerichte psychotherapie beknopt kunnen samenvatten. Geïnspireerd door de nauwe betrokkenheid op onze cliënten én gedreven door wetenschappelijke verdieping biedt de cliëntgerichte psychotherapie een holistische visie aan. Het doel is psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen te verminderen of op te heffen, en daarnaast ook de menselijke beleving, de persoonlijke groei en het existentieel welzijn te verdiepen en te bevorderen.
Bron: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/
NON-VIOLENT RESISTANCE
Deze methode biedt ouders/verzorgers en professionals handvaten om de regie te (her)pakken en vast te houden bij kinderen en jongeren die onacceptabel, gewelddadig of zelfdestructief gedrag vertonen. De methode is gericht op het herstel van de onderlinge relaties en het creëren van een klimaat waarin herstel in de meeste brede zin van het woord weer mogelijk is.
Bron: www.debascule.com
ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY
Kortweg ACT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Binnen ACT wordt er vanuit gegaan dat je in je leven onvermijdelijk op allerlei hindernissen stuit, die je verhinderen je dromen waar te maken. Denk hierbij aan vervelende gedachten, moeilijke emoties en onaangename lichaamsgewaarwordingen. ACT reikt allerlei hulpmiddelen en technieken aan om daarmee om te gaan. Het doel hiervan is om er niet meer zo door opgeslorpt te worden, zodat er meer energie overblijft voor de waardevolle dingen in jouw leven. Mindfulness is hierbij onmisbaar en vormt dus een belangrijk onderdeel van ACT. ACT helpt je een bewust en waardevol leven te leiden, door je te leren omgaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten (Acceptance), remmingen weg te nemen, en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven (Commitment).
Bron: https://act-academie.be/wat-is-act-is-het-voor-mij/
RELAXATIE - MEDITATIE - ADEMHALINGSTECHNIEKEN
Bij relaxatie wordt de lichamelijke spanning verminderd. De stress van alledag kan verschillende vormen van pijn en gejaagdheid veroorzaken. Relaxatie kan hierbij helpen.
Meditatie stopt de dagelijkse rush voor even. Mediteren verandert de werking van de hersenen, het vergroot het bewustzijn en vermindert de dissociatie. Een groter zelfbewustzijn helpt om stabieler in het leven te staan, om minder stress te beleven en om meer te kunnen genieten.
Meditatie zorgt ervoor dat verschillende gebieden in de cortex beter werken. De grijze stof in de hersenen neemt toe in gebieden die gelinkt zijn aan zelfreflectie, geheugenprocessen, emotieregulatie en het innemen van verscheidene perspectieven. Je kan je beter concentreren en beter nieuwe informatie onthouden.
Bij meditatie krijgen het lichaam en de geest de aandacht die ze verdienen om beter te kunnen functioneren. Het helpt ook om jezelf en om dingen beter te aanvaarden of te laten zijn, het vermindert of stopt zelfs de gedachtestroom en het brengt tot rust.
Meditatie wordt opgenomen als een onderdeel in een breder behandelplan.
Bronnen: Marco Pagani, Neurobiology of psychotherapy
www.scientias.nl
Ademhalingstechnieken zijn een belangrijk onderdeel bij het aanpakken van angst, stress, pijn en negatieve gedachten. Het effect wordt vergroot in combinatie met meditatie, relaxatie en psychotherapie.
Een verandering in de ademhaling beïnvloedt miljoenen biochemische reacties in het lichaam. Het verhoogt de endorfineproductie en het verlaagt de adrenaline. De biochemische veranderingen zorgen voor meer rust indien men blijft oefenen.
Bron: www.anxietyslayer.com/journal/3-anxiety-breathing-techniques-you-can-practice-anywhere.html
HOLISTISCHE VISIE
Holisme is de neiging in de natuur tot vorming van gehelen die meer zijn dan de som van hun delen.
In de holistische visie is alles met elkaar verbonden. De maatschappij bestaat niet alleen uit individuen, de sociale groepen spelen ook een rol in dat geheel. Alle delen beïnvloeden alle delen in de verschillende systemen, systemen beïnvloeden andere systemen.
De mens op zich in zijn geheel in interactie met de context, met systemen, met de wereld.
Bronnen: Quo Vadimus?, door H.P. Winkelman
www.ensie.nl
EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie om een brede waaier aan problematieken te behandelen: Posttraumatische stressstoornis, depressies, angsten, fobieën, dissociatie, hechtingsstoornissen, pijn, fantoompijn, onverwerkte rouw, laag zelfbeeld, negatieve gedachten, een ‘down’-gevoel, slaapproblemen, vermijdgedrag, enz. Het is ook efficiënt voor specifieke blokkeringen zoals geen duidelijke grenzen kunnen stellen, blokkeren bij het spreken of schrijven, niet kunnen wenen, kwaad reageren en andere blokkeringen. Er is erg veel wetenschappelijk onderzoek naar deze therapievorm dat bewijst dat EMDR effectief is. Het wordt meestal als een onderdeel van een breder behandelplan toegepast.
Dit wil niet zeggen dat alles met EMDR te behandelen is, maar vaak kan het voor verlichting zorgen. De volledige beleving is krachtig en de mogelijkheden zijn veel breder dan eerst gedacht. Een goed en veilige EMDR-behandeling zal je waarschijnlijk helpen. Het is belangrijk dat jouw therapeut(e) de juiste accreditaties en opleidingen heeft gevolgd. Dit kan je op deze websites nagaan: http://integrativa.be/spip.php?page=carte-therapeutes&lang=nl (belangrijk: de postcode kan zowel naar de woonplaats als naar de werkplaats verwijzen) en https://emdr-belgium.be/directory/
SYSTEEMTHERAPIE
Klachten staan nooit op zichzelf. Meestal hebben ze te maken met de situatie waarin iemand leeft. Klachten worden beïnvloed door de mensen waarmee je samenleeft en andersom. Het denken in de systeemtheorie is niet statisch maar dynamisch. De interactie tussen persoon en omgeving is het belangrijkste uitgangspunt. Er wordt van uitgegaan dat systemen zichzelf in evenwicht houden door feedback vanuit de omgeving.
In de therapie kunnen de leden zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben.
De belangrijkste doelstelling is uiteraard het doen verminderen of verdwijnen van de klachten of problemen. Dit wordt bereikt doordat de mensen zich anders gaan gedragen ten opzichte van elkaar, anders met elkaar omgaan, anders op elkaar reageren en/of doordat men een andere visie krijgt op de problemen, op zichzelf en op de relaties met anderen.
Bronnen:
www.psychologenassociatie.be/systeemtherapie/
www.gz-psycholoog.info/systeemtherapie/
CONTEXTUELE PSYCHOTHERAPIE
We worden geboren in gezinnen en maken deel uit van families. Door onze ouders krijgen we in het netwerk van mensen een plek. We worden ‘kind’, ‘kleinkind’, broer of zus, enzovoort. In het gezin, ontvangen en geven we, leren we wat we moeten doen om ‘gezien’ te worden, en ervaren we recht en onrecht. Doorheen dit proces ontdekken we wie we zijn, en wat we mogen en kunnen betekenen voor anderen. Betrouwbare voorbeelden vergroten het geloof in onszelf. We leren waar we recht op hebben en hoe we recht kunnen doen. De blauwdruk over relaties, meegekregen vanuit het gezin en betekenisvolle andere relaties, kleurt gedurende ons leven de manier waarop we zorg dragen voor de ander en onszelf.
Het contextuele gedachtegoed is ontwikkeld door de Hongaars- Amerikaanse psychiater Yvan Boszormenyi-Nagy. De contextuele therapie helpt je om op een passende manier de balans tussen zorg geven en zorg krijgen terug in evenwicht te brengen.
Specifiek voor deze benadering is het zoeken naar positieve krachten in menselijke relaties en het hanteren van het verlangen naar betrouwbaarheid en rechtvaardigheid als hefboom voor verandering.
Bron: www.lerenoverleven.org
COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE
Bij cognitieve therapie gaat men ervan uit dat het denken een invloed heeft op het gevoelsleven en op het doen van de mens. Bij gedragstherapie staat het gedrag centraal: hoe iemand handelt, bepaalt in belangrijke mate ook hoe die persoon zich voelt. Het uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dus dat gedachten (cognities) een invloed hebben op ons gedrag en op hoe we ons voelen, en omgekeerd. Via cognitieve gedragstherapie leert men via inzichten het gedrag te beheersen en zo nodig te veranderen. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de manier van denken. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met een psycholoog of psychiater en door opdrachten thuis te doen. De uiteindelijke bedoeling is altijd dat je beter leert omgaan met je emotionele problemen, zoals angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens.
Cognitieve gedragstherapie is doeltreffend, vooral bij depressie, gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale fobie, posttraumatische stressstoornis, depressie en angst in de kindertijd.
Bron: www.gezondheidenwetenschap.be
INTERACTIONELE / INTEGRATIEVE PSYCHOTHERAPIE
Interactionele Vormgeving (I.V.) is een vorm waarbij, vertrekkend vanuit een integratieve visie, verschillende therapeutische stromingen in interactie worden gebracht tot een nieuw model. In het nieuwe geheel dat I.V. vormt, bevruchten, verdiepen en verrijken de oorspronkelijke therapieën elkaar wederzijds zonder hun eigenheid te verliezen. I.V. beweegt zich in het spanningsveld tussen de universaliteit van menselijke problemen en de eigenheid van iedere mens, heeft oog voor de mens in ontwikkeling en voor diens existentiële en spirituele dimensie. Het is een integratieve psychotherapie: het integreert experiëntiële met Systemische, Contextuele en Cognitief- gedragselementen, een lichaamsgerichte en creatieve benadering met gesprekstherapie. Het doel is het verminderen of doen verdwijnen van klachten vanuit de verrijking en de groei van de persoon zelf in interactie met de omgeving en met de andere systemen.
Bron: www.educatieve-academie.be
CLIËNTGERICHTE PSYCHOTHERAPIE
De mens centraal, zo zou je de basisgedachte van de cliëntgerichte psychotherapie beknopt kunnen samenvatten. Geïnspireerd door de nauwe betrokkenheid op onze cliënten én gedreven door wetenschappelijke verdieping biedt de cliëntgerichte psychotherapie een holistische visie aan. Het doel is psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen te verminderen of op te heffen, en daarnaast ook de menselijke beleving, de persoonlijke groei en het existentieel welzijn te verdiepen en te bevorderen.
Bron: https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/
NON-VIOLENT RESISTANCE
Deze methode biedt ouders/verzorgers en professionals handvaten om de regie te (her)pakken en vast te houden bij kinderen en jongeren die onacceptabel, gewelddadig of zelfdestructief gedrag vertonen. De methode is gericht op het herstel van de onderlinge relaties en het creëren van een klimaat waarin herstel in de meeste brede zin van het woord weer mogelijk is.
Bron: www.debascule.com
ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY
Kortweg ACT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Binnen ACT wordt er vanuit gegaan dat je in je leven onvermijdelijk op allerlei hindernissen stuit, die je verhinderen je dromen waar te maken. Denk hierbij aan vervelende gedachten, moeilijke emoties en onaangename lichaamsgewaarwordingen. ACT reikt allerlei hulpmiddelen en technieken aan om daarmee om te gaan. Het doel hiervan is om er niet meer zo door opgeslorpt te worden, zodat er meer energie overblijft voor de waardevolle dingen in jouw leven. Mindfulness is hierbij onmisbaar en vormt dus een belangrijk onderdeel van ACT. ACT helpt je een bewust en waardevol leven te leiden, door je te leren omgaan met onaangename gevoelens, een gezonde afstand te nemen van negatieve gedachten (Acceptance), remmingen weg te nemen, en je te richten op wat écht belangrijk is in jouw leven (Commitment).
Bron: https://act-academie.be/wat-is-act-is-het-voor-mij/
RELAXATIE - MEDITATIE - ADEMHALINGSTECHNIEKEN
Bij relaxatie wordt de lichamelijke spanning verminderd. De stress van alledag kan verschillende vormen van pijn en gejaagdheid veroorzaken. Relaxatie kan hierbij helpen.
Meditatie stopt de dagelijkse rush voor even. Mediteren verandert de werking van de hersenen, het vergroot het bewustzijn en vermindert de dissociatie. Een groter zelfbewustzijn helpt om stabieler in het leven te staan, om minder stress te beleven en om meer te kunnen genieten.
Meditatie zorgt ervoor dat verschillende gebieden in de cortex beter werken. De grijze stof in de hersenen neemt toe in gebieden die gelinkt zijn aan zelfreflectie, geheugenprocessen, emotieregulatie en het innemen van verscheidene perspectieven. Je kan je beter concentreren en beter nieuwe informatie onthouden.
Bij meditatie krijgen het lichaam en de geest de aandacht die ze verdienen om beter te kunnen functioneren. Het helpt ook om jezelf en om dingen beter te aanvaarden of te laten zijn, het vermindert of stopt zelfs de gedachtestroom en het brengt tot rust.
Meditatie wordt opgenomen als een onderdeel in een breder behandelplan.
Bronnen: Marco Pagani, Neurobiology of psychotherapy
www.scientias.nl
Ademhalingstechnieken zijn een belangrijk onderdeel bij het aanpakken van angst, stress, pijn en negatieve gedachten. Het effect wordt vergroot in combinatie met meditatie, relaxatie en psychotherapie.
Een verandering in de ademhaling beïnvloedt miljoenen biochemische reacties in het lichaam. Het verhoogt de endorfineproductie en het verlaagt de adrenaline. De biochemische veranderingen zorgen voor meer rust indien men blijft oefenen.
Bron: www.anxietyslayer.com/journal/3-anxiety-breathing-techniques-you-can-practice-anywhere.html
HOLISTISCHE VISIE
Holisme is de neiging in de natuur tot vorming van gehelen die meer zijn dan de som van hun delen.
In de holistische visie is alles met elkaar verbonden. De maatschappij bestaat niet alleen uit individuen, de sociale groepen spelen ook een rol in dat geheel. Alle delen beïnvloeden alle delen in de verschillende systemen, systemen beïnvloeden andere systemen.
De mens op zich in zijn geheel in interactie met de context, met systemen, met de wereld.
Bronnen: Quo Vadimus?, door H.P. Winkelman
www.ensie.nl